Een cocktail is een mengsel van ten minste drie ingrediënten, waarvan er twee drinkbaar moeten zijn en één alcohol moet bevatten. Zo bekeken is een bloody mary bestaande uit wodka, tomatensap, Worcestershiresaus, Tabasco en kruiden dus een cocktail. Als de mixdrank slechts uit twee dranken bestaat – zoals rum-cola – dan wordt het beschouwd als een gewone mixdrank en niet als een echte cocktail. Gemeenschappelijke ingrediënten van cocktails zijn sterke dranken of likeuren zoals gin of whisky; diverse likeuren waaronder vermout; zoetstoffen zoals grenadine of eenvoudige siroop gemaakt van rietsuiker; vruchtensappen zoals sinaasappel of ananas; en koolzuurhoudende frisdranken zoals cola.
Wat mensen het meeste zeggen als je vraagt omschrijf een cocktail is: Kleurrijk en creatief. Bartenders gebruiken graag speciale technieken en kleurrijke ingrediënten om zo hun cocktails er zo speciaal en mooi mogelijk uit te laten zien. Zoals bijvoorbeeld de Cottoncandy Martini, Bij deze cocktail wordt er Suikerspin in het martini glas gedaan en hier wordt de cocktail overheen geschonken.
Wat voor cocktails zijn er?
Er kan een onbeperkte hoeveelheid cocktails worden gemaakt door hoe gemakkelijk het is om ingrediënten te mengen. Er is dan ook een overvloed aan boeken over dit onderwerp geschreven – maar er zijn drie hoofdcategorieën die je in gedachten moet houden bij het kiezen van het soort drankje dat je wilt:
- All day cocktail – Dit zijn cocktails met een lagere alcoholpercentage. Hierdoor kan je er langer van genieten.
- Before dinner cocktail – Een kenmerk voor deze categorie is dat deze cocktail is dat die droog is, hierdoor wordt de smaak niet aangetast voordat je gaat eten
- After dinner cocktail – Deze cocktails zijn zoet van smaak, net zoals een dessertwijn. Hierna hoef je namelijk geen ander eten meer te eten dus de zoete smaak mag overheersen
Begrippen en Technieken
Er zijn ook enkele begrippen die je moet kennen, de technieken die kan je lezen in onze blog over cocktail technieken.
Een paar van de begrippen die je wel eens zou horen zijn:
On The Rocks – Geserveerd met ijsblokjes
Strainen – De ingrediënten splitsen van het ijs en grove stukjes van het fruit
Dubbel Strainen – De kleine overgebleven resten verwijderen
Cobblers – Cocktails met fruit, wijn of likeur (Bijvoorbeeld een sangria)
Flairtending – Het enterntainen van de gasten aan de bar, door te gooien met de flessen. (En ze dan ook nog op te vangen)
Welke cocktail bestel jij het liefst in de bar? Laat het ons weten! En misschien hebben wij hem ook wel in ons assortiment!