Gin heeft minder alcohol dan wodka of whiskey.
Om te beginnen weten we dat gin minder alcohol bevat dan andere dranken zoals whiskey of wodka.
- Whiskey heeft meestal ongeveer 60% alcohol, maar het kan tussen 55-85% zijn.
- Wodka is meestal rond de 60%, hoewel het overal tussen 40-96% kan bevatten.
- Gin heeft meestal maar ongeveer 45% alcohol
Gin heeft 2 ingrediënten nodig
Voor gin heb je twee ingrediënten nodig: botanische stoffen en neutrale alcohol. Botanische stoffen zijn stoffen op plantaardige basis, die kunnen worden gedistilleerd, maar ze verschillen van streek tot streek op basis van wat plaatselijk beschikbaar is. Jeneverbessen zijn het belangrijkste bestanddeel van deze botanische stoffen – en geven ze die kenmerkende smaak die we met gin associëren. Graanalcoholen of wodka’s volstaan als tweede ingrediënt, aangezien er uiteindelijk toch niet al te veel verschil is met gewone wodka.
Wist je dat gin eigenlijk uit Nederland komt?!
Ja, maar de Engelsen namen het terug na de Nederlandse onafhankelijkheidsoorlog in de 17e eeuw. Maar het werd zo’n probleem dat het de Gin Craze begon in de 18e eeuw.
De Nederlanders maakten het eerst, maar de Engelsen namen het terug na de Nederlandse onafhankelijkheidsoorlog in de 17e eeuw. Maar het werd zo’n probleem dat het de Gin-rage begon in de 18e eeuw.
De naam komt van het Nederlandse woord genever, wat jeneverbes betekent.
Toen de Engelsen de productie van jenever weer in handen kregen van Holland, verengelsden zij de naam. Zij spraken jenever verkeerd uit, zodat de naam werd afgekort tot genever. Na verloop van tijd evolueerde deze drank tot de drank die wij nu kennen als gin.
Wat is de oorsprong van de Gin-Tonic?
In het Holland van de 17e eeuw werd jenever al gebruikt als medicijn tegen maagproblemen en galstenen. In de 18e eeuw hadden Engelse soldaten deze nieuwe drank ontdekt – maar in die tijd was Nederlandse jenever juist populair bij deze troepen in de strijd omdat ze zich er extra dapper door voelden. Soldaten noemden dit Dutch Courage toen ze het mee terugnamen naar Engeland. Maar het land was al snel verslaafd geraakt aan zijn eigen zelfgebrouwen jenever – die op dat moment uit Engeland kwam.
Britse officieren die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de tropen vochten, dronken tonic met kinine – een antibioticum waarvan bewezen is dat het malaria bestrijdt – gemengd met siroop met water, suiker, limoensap en gin. Zo werd het eerste G&T-recept werkelijkheid – letterlijk dankzij die moedige soldaten (ik zal ze nooit vergeten). Tegenwoordig beschouwen we gin gewoon als een Engelse klassieker… of herinnert iemand zich de Nederlandse jenever?
Benieuwd geworden naar gin? Check dan onze kant en klare Gin-Tonics via deze link