In deze blog gaan wij in over de drank rum. Waar wordt het van gemaakt? Waar komt het vandaan? Wat is de geschiedenis?
Waar komt het woord Rum vandaan?
Niemand weet dit zeker, omdat het gewoon nooit geschreven is. Maar de meest logische verklaring is dat het afkomstig is voor het Latijnse woord voor suiker: Saccharum. Dit is dan ook een veel gebruikt ingredient in rum.
Waar is Rum ontstaan en hoe?
Net zoals de naam weet niemand eigenlijk 100% zeker waar het allemaal is begonnen. Maar de meeste mensen gaan er vanuit dat het ontstaan is in de 16de eeuw in Brazilië, waar de Spaanse en Portugese kolonisten suikerriet planten en dat gingen destilleren.
Hoe het is ontstaan is eigenlijk simpel, Door gewoon dom weg dingen te proberen. Mensen zijn altijd nieuwsgierig geweest, “Wat zou er gebeuren als ik dit doe?”
Toen de kolonisten verder gingen hebben ze rum meegebracht naar de Caribische eilanden, waar het al snel de drank werd onder de zeemanslieden en piraten.
Hoe wordt rum gemaakt?
Rum wordt gemaakt van Melasse van suikerriet (melasse is een bijproduct van de verwerking van suikerriet of suikerbieten, Het wordt ook gebruikt voor het maken van drop en roggebrood)
Aan de melasse wordt water toegevoegd en dit samen laten ze fermenteren, Dan wordt het gedestilleerd.
Na destillatie rijpt de rum nog minimaal een jaar, hierdoor veranderd de smaak en wordt de strakheid van de alcohol afgenomen, waardoor je een betere afdronk hebt als je ervan aan het genieten bent.
In warme landen, waar rum gemaakt wordt is de Rijp tijd veel korter. Dat komt door het warme klimaat. (Wat wij hier in Nederland niet echt kennen)
Door het rijpen krijgt de Rum zijn kleur, is hij in een statenvat gerijpt? Dan blijft hij kleurloos. Is hij in een houtenvat gerijpt? Dan krijgt hij een bruine kleur.
Wat voor verschillende rum bestaat er?
Bijna te veel om op te noemen maar hieronder heb ik toch een paar voorbeelden voor jou:
White rum – Lichte rum zonder toevoegingen en gerijpt in een stale vat. (Bacardi Carta Blanca bijvoorbeeld)
Flavored rum – Hierbij is bij het destillatie proces fruit toegevoegd om hem een lekkere frisse bijsmaak te geven van fruit.
Gold Rum – Dit zit eigenlijk een beetje tussen de White rum en bruine rum in. En valt daardoor ook een beetje in de middel moot kwa smaak. Hij is niet zo hard als een bruine rum maar toch strakker dan een witte rum.
Bruine rum – Deze rum is langer gerijpt in eikenvaten, daardoor is hij wat zwaarder en hoger in zijn alcohol percentage, deze rum wordt ook vaker gebruikt als je het puur drinkt. Wat je zeker eens zou moeten proberen!
Hoe drink je rum?
De wat langer gerijpte bruine rums kan je prima puur drinken, met of zonder ijs. Het is maar wat je zelf het lekkerst vindt. De jongere lichte rums zijn ideaal om te gebruiken in cocktails en mixdranken.
Wil je weten welke cocktails wij verkopen met rum? bekijk ze via deze link.