Cocktails maken is leuk! maar het drinken natuurlijk nog veel leuker!
Maar hoe doe je dat nou, cocktails maken. in deze blog gaan we verder in op alle technieken die je voor cocktails moet weten.
Build (bouwen)
Het bouwen van een cocktail betekent niks meer dan dat je het drankje mixt in het glas waarin je het schenkt. “on the rock” betekend dat de cocktail met ijs moet. “straight up” Betekent dat het zonder ijs moet
Stir (roeren)
deze techniek wordt gebruikt om te koelen en te verdunnen. dit wordt gedaan om de drankjes te mixen en koelen die “straight up” geserveerd worden, zonder daar lucht aan toe te voegen (wat wel gebeurd met shaken)
Hoe stir je een cocktail?
- vul een mix glas met ijsblokjes
- build de ingrediënten in het glas
- roer 15 tot 20 keer om het goed te koelen en mixen
- plaats een juleb strainer op het mix glas en schenk het uit.
Shaken (Schudden)
De techniek shaken wordt gebruikt om de ingrediënten te mixen, het resultaat is vergelijkbaar met het stirren van een cocktail. bij shaken koel je het sneller en verdun je het minder, ook is het resultaat luchtiger en dat is niet wat je altijd wilt bij een cocktail. het resultaat is een luchtig en troebel uiterlijk.
Hoe shake je een cocktail?
- Vul een boston glas of een mini-tin (ookwel bekend als de cheater tin) met de ingredienten
- vul met ijs
- doe de mixing tin op de boston glas of de bovenkant op de mini-tin
- houd de mixer goed vast met beide handen (een aan beide kanten) met de mixing tin van je af. schud totdat je aan de buiten kant de condens ziet van het drankje
- om de boston glass/tin uit elkaar te halen moet je met je handpalm in het midden slaan.
- plaats een hawthorne strain op de boston glass en schenk in een gekoeld glas
Roll (rollen)
deze techniek ligt ergens tussen de technieken shaken en stir in, deze techniek is gebruikt voor het mixen van cocktail die bestaan uit een paar vaak hartige ingrediënten. rollen smelt minder ijs en voegt minder lucht toe aan je cocktail, deze techniek is moeilijk onder de knie te krijgen. maar als je hem eenmaal hebt kom je erachter dat deze techniek verassend snel en efficient is.
Hoe roll je een cocktail?
- schenk alle ingredienten van een glas of een tin(met ijs en een strainer bovenop) in een ander glas (zonder ijs) en weer terug, herhaal dit 5 tot 6 keer
- schenk het nu met een strainer in het juiste glas
Muddle (stamp)
het doel van deze techniek is het sap, olie en smaak halen uit vruchten, kruiden en specerijen. een muddler is een houten, plastic of stalen staaf gemaakt om vruchten fijn te drukken. het is belangrijk dat je nooit te lang stamp, dit kan namelijk een nare bijsmaak toevoegen uit de vruchten. en dat wil je natuurlijk niet.
hoe muddle je een cocktail?
- houd de muddler recht en druk hem naar beneden, terwijl je beneden bent draai je en kwart slag.
- herhaal dit proces totdat je alle sap, olie en smaak uit de vruchten hebt gehaald.
- schenk dit geheel nu in het juiste glas, als je dat nog niet gedaan hebt.
Eén reactie